top of page
Zoeken
  • Martje

Let's get Tolling


Na veel moeite is hier dan toch eindelijk een digitaal bewijs van ons harde werken. De afgelopen maanden hebben enkele spannende momenten gezien, maar het zijn de grijze haren waard om onze droom van een nestje met Nouka te verwezenlijken.

Hieronder het korte logboek van alle hoogte- en dal- punten dat ik in deze periode heb bijgehouden.

 

18/3/17

HD en ED foto's

De rasvereniging vraagt erkende fokkers te fokken volgens een fokregelement, verder op de site ook te lezen. De Raad van Beheer heeft hierbij minder eisen maar wel een paar duidelijke: oogtesten en heup en elleboog - dysplasie. Wij besloten als eerst de heup (HD) en elleboog (ED) - dysplasie te testen. Dit zijn foto's die gemaakt worden om te kijken of de aanhechting van heup en elleboog botten correct is. Naast het belang hiervan, waren we van plan om met deze resultaten rekening te houden bij behendigheid. Het maken van de foto's was nog een gedoe. Een hondje op een lange tafel en die zo stil mogelijk laten liggen tot er een scherpe foto met röntgenapperatuur gemaakt was. Maar gelukkig met een goed resultaat! We kregen al meteen te horen dat hierin geen problemen te zien waren.

20/4/17

PRA-prik bij de dierenarts.

PRA staat voor Progressieve retina-atrofie (het loslaten van het netvlies).

Deze test vond plaats bij de lokale dierenarts en hierbij was een minimale bloedafname noodzakelijk. Nouka gedroeg zich prima, was niet bang voor het scheerapparaat en bij het prikje gaf ze maar een enkele piep. Ze houdt vooral van de snoepjes die ze achteraf krijgt. We Probeerde meteen te ijken of de dierenarts enige ervaring heeft met het contact met fokkers. Hierbij gaven zij aan minimale ervaring te hebben en hebben ze geen toegang tot een echo apparaat of 24hr zorg. We gaan toch eens kijken naar een andere dierenarts.

21/4/17

Uitslag PRA-test.

Helaas is Nouka drager van het PRA-gen. Gelukkig betekent dit wel dat zij het zelf nooit zal ontwikkelen, maar helaas is het wel mogelijk dat zij dit gen kan doorgeven aan de pups. Bij het maken van een goede match moet dus goed gekeken worden naar de reu-combinatie om dit niet tot uiting te laten komen.

22/4/17

Jonge honden-dag in Apeldoorn. Het was een leuke dag, wel erg koud. Tijdens dit evenement kon je kennismaken met meerdere hondensporten en werd je wegwijs gemaakt in het showen (waar wij natuurlijk al het een en ander van afwisten met twee mooie rapporten op zak). De keurmeester was vol lof over ons meisje, wat resulteerde in een goed keuringsrapport. Enkel op de vingers getikt, omdat we Nouka de dag ervoor gewassen hadden. Te pluizig voor bij een echte show, maar wat was ze lekker zacht! De jachtworkshop was erg leuk en mogelijk gaan we ons toch maar inschrijven bij de cursus in Nieuwegein.

Manon stelde ons voor aan een potentiele dekreu. Mooie stabiele hond met een breed gezicht en een zachte blik. Nouka was niet zo onder de indruk, wij wel!

17/5/17 Gelukkig goed nieuws! Nouka is vrij van DM! Dit betekent dat zij niet de zenuwafwijking kan krijgen waardoor de spierfunctie langzaam komt te vervallen. En nog beter, dit gen kan dus ook niet doorgegeven worden op de pups. Nog meer goed nieuws: Nouka is ook vrij van JADD! Ookwel Addison. Dit is een afwijking in de bijnieren waarbij de hormoonregulatie afwijkend is. Dit kan leiden tot gewichtsverlies, sufheid, lage stresstollerantie en zelfs shock.

Deze testen hadden we enkele weken geleden afgenomen door middel van een slijmvliesafname via haar wang.

2/7/17. Erg spannend, vandaag was de wandeling met de mogelijke dekreu die we op de jonge honden-dag ontmoet hebben. Nouka gedroeg zich voorbeeldig. De hondjes liepen lekker mee en Nouka was zeker niet de regular bitch die we gewend waren. Mooie standfoto’s gemaakt aan het eind van de wandeling en de dekovereenkomst gelezen. Beide fronten zagen de combinatie wel zitten. Echter wilde de dekreu-eigenaar nog wel dat Nouka getest zou worden op Buff, gezien de reu hier drager van is.

Buff is een afwijking van de vachtkleur, waardoor tollers een grijzige gloed of zelfs een zilveren vacht erven.

24/7/17 Helaas, de dekreu en Nouka hebben allebei dezelfde genetische afwijking: Buff. Helaas kan de combinatie niet doorgaan, dat werd verder zoeken.

5/8/17

Tijd voor de jaarlijkse enting. Ditmaal zijn we bij een andere dierenarts geweest, gewoon om alvast even te kijken hoe het er daar aan toe ging. Deze dierenarts is namelijk wel 24/7 bereikbaar en heeft contact met meerdere fokkers. Ze maken echo's, doen aan progesteron afnames en zijn bekend met de procedures van de Raad van Beheer. Zij zouden ons graag willen begeleiden.

18/8/17

Vandaag hebben Manon (Nouka's fokker) en ik minimaal 5 uur achter de computer gezeten om geschikte dekreuen te zoeken voor Nouka. Dat bleek al snel niet makkelijk te zijn. Nouka's lijnen overlapten eigenlijk al veel reuen in Nederland. Daarnaast moesten we kijken naar honden die vrij waren van het PRA-gen en geen Buff droegen. Al snel liepen we de dekreu-lijsten van Duitsland, Zwitserland en België ook na. Na de zoektocht hebben we enkele mails verstuurd naar de potentiële reu-eigenaren.

Nu maar afwachten.

23/8/17 Goed nieuws! Nouka is vrij van Degeneratieve Encephalopathie (DE).

Dit is een ziekte die pas kort ontdekt is in het ras en het komt gelukkig nog niet vaak voor. DE is een proces waarbij necrose in de hersenen plaatsvindt waardoor de hond angstig en zelfs agressief gedrag kan gaan vertonen.

13/9/17

ECVO (oog)onderzoek met goede resultaten doorstaan. Nouka is vrij van meerdere oogaandoeningen, de test is 12 maanden houdbaar.

Naast de goede resultaten, kwamen wij glunderend de praktijk uit dankzij de complimenten van de behandelend arts. Nouka had zich voorbeeldig gedragen: 'Kwamen er maar meer van dit soort hondjes in de praktijk.'

14/9/17

Lancering van de website!

Komende weken zullen we zeker genoeg te doen hebben. Een update zal dan ook snel volgen.


160 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page