top of page

Geschiedenis

Vroeger werden honden gefokt vanwege hun nut in de maatschappij. Zo werden ze vaak betrokken bij de jacht. Jachthonden bestonden er in verschillende soorten, maten en taken.

 

De Toller is afkomstig van een lange lijn van lokkende honden die wild apporteren. De Toller heeft geleerd langs de kant van het water te rennen ('tollend' met zijn staart), om aandacht te trekken van het zwemend gevogelte. De jager krijgt zo het wild in zijn vizier en hoefde enkel de trekker over te halen. De hond apporteerde het geschoten wild uit het ijskoude water en bracht het naar de baas.

De Toller komt van oorsprong uit het Zuidwesten van Nova Scotia, bijna honderd jaar geleden. Meerdere hondenrassen waren betrokken bij het maken van deze ideale apporteerhond: golden retriever, flatcoated, spaniëls, border collies, Ierse setters en labradors. Een belangrijke schakel lijkt weggelegd voor het Nederlandse kooikerhondje. Na verschillende benamingen is het ras uiteindelijk toegekend in Canada als Nova Scotia Duck Tolling Retriever, ofwel de Toller.

bottom of page